Reis Uzbekistan en Kyrgyzstan 2026

Epiloog fietstocht in de Elzas (26 aug. tot 2 sept. 2025)

Lectori salutem

Beste lezers,

traditiegetrouw volgt op de blog een laatste aflevering onder de vorm van een epiloog waarin ik probeer een week vol ervaringen samen te vatten in een paar zinnen (en een paar foto’s die ik uit gewichtsoverwegingen niet iedere dag kon posten). Deze keer heeft de epiloog wat langer op zich laten wachten maar beter laat dan nooit, nietwaar?

Hier gaan we dan: cruciaal voor het welslagen van een fietstocht is het weer. De vooruitzichten waren ronduit slecht maar in de realiteit hebben we echter alleen tijdens de eerste fietsdag twee zeer stevige stortvlagen over ons gekregen. Dat klinkt erg, maar er was ook een voordeel aan. We moesten onze kleren alleen maar drogen. Wassen was ondertussen tijdens het fietsen gebeurd.

De tweede dag was naar en in Straatsburg en die dag was nog niet zonnig maar toch al al droog. Misschien was dit al het eerste gevolg van jullie schietgebedjes.

Bevestiging daarvan kregen we de volgende dagen. Het bleef niet alleen droog. Het werd zelfs zonnig voor de rest van de tocht. Dank u uit het diepste van ons collectieve hart voor jullie hulp bij het bekomen van goed weer. Dank u ook voor de morele steun die bij ons kwam via jullie reacties. Die deden deugd en gaven ons de moed door te zetten b.v. met de proeverijen van allerlei lokale (vaste en vloeibare) producten ... zeker als die, zoals de eerste dag, door Karcher gemaakt werden.

Er waren, buiten het weer en de proeverijen, nog een aantal andere factoren die bijdroegen tot het welslagen van onze tocht. Zo was de afwisselende omgeving een plezier voor het oog en de quadriceps. Vooral dag 3, 4 en 5 in de wijngaarden in het voorgeborchte van de Vogezen waren zeer mooi. De eerste en de laatste dag waren minder afwisselend omdat het daar hoofdzakelijk vlak was. Quasi altijd waren de wegen goed berijdbaar en verkeersluw en bovendien bracht het parcours ons na een weekje terug naar Colmar waar onze auto op ons stond te wachten. Deze keer dus geen miserie om de fietsen op de trein ... of niet op de trein te krijgen.

Last but not least, voor het welslagen van een fietstocht is natuurlijk het gezelschap. Ook dat viel reuze goed mee. De samenhorigheid werd geïllustreerd door de afwezigheid van demarrages uit het peloton en door het feit dat er geen waaiers werden getrokken.

Al bij al, een zeer geslaagde tocht die voor herhaling vatbaar is. We beginnen een bestemming voor volgend jaar te zoeken. Alle goede ideeën zijn welkom en kandidaturen voor deelname ook.

Dominique

Wat een plezier jullie te bolgen en nog een dikke proficiat voor de organisatie en de verslagen Patrick 👏🥂