Dag 1: Blanden naar Montmirail
We beslisten er een vrij gewone dag van te maken en stonden dus maar rond 7:30 op. Tijd genoeg om de bagage te pakken, de fietsen op de auto te monteren en nog een paar laatste schikkingen te treffen. Om 11:30 was het dan tijd om een lichte maaltijd naar binnen te werken zodat we iets voor 12:00 de tocht naar Montmirail (zo’n kleine 50 km ten zuiden van Epernay) konden aanvatten. Drie en een half uur nadien staan we (zonder file problemen en derhalve exact op tijd) voor de poorten van het Champagne domein waar we met Anne en Georges afgesproken hebben.
G X Chrochet is een van de ongeveer 300 champagne huizen (er zijn ongeveer 16000 wijnboeren maar velen produceren druiven voor de “Grandes Maisons”). G X Crochet doet alles zelf: (de wijngaarden verspreid over de hele streek, de pers- en fermentatiecapaciteit , de bottelarij en de stockage). Dat gebeurt in Bergères en niet in Montmirail. Hier is alleen de degustatieruimte en de privéwoning. De woning is een zeer grote vierkantshoeve die van de 16de eeuw dateert. We worden ontvangen door Gaelle (zie de G in G X Crochet) die ons een zeer deskundige uitleg over de Champagnestreek en zijn product geeft (zowel Gaëlle als haar echtgenoot Xavier hebben oenologie gestudeerd.
Naast deskundige uitleg over Champagne geeft ze ons ook de raad een restaurant te reserveren. Het aantal mogelijkheden in Montmirail is namelijk tamelijk beperkt, en dan nog op een zaterdagavond. Na mislukte pogingen in een paar restaurants kunnen we toch een tafeltje in “La roue libre” vastkrijgen. Het zal geen haute cuisine zijn maar wel voedzaam en, zo blijkt later, ze hebben La Chouffe (van het vat). Dat is alvast beter dan tweemaal een klein half uur naar een ander dorp te moeten rijden of een Lu koekje met een glas water op onze kamer.
We hebben vannacht gereserveerd in La Demeure de la Garenne. Een mooi gerestaureerde klassieke woning met een viertal zeer ruime kamers op het gelijkvloers die over het grote gazon en de vallei uitkijken. Gans achteraan in de tuin, voorbij het openluchtzwembad, staan ook nog 3 “speciale” overnachtingsplaatsen: een cabane, een tipi en een dôme. Wij houden het op een normale kamer. Na ons geïnstalleerd te hebben stallen we de stalen rossen en gaan we de auto parkeren aan de sportterreinen die Montmirail rijk is. Dit is net naast de Gendarmerie wat in principe toch wat extra veiligheid brengt (hopen we)
We wandelen van daar 5 minuutjes tot aan de “roue libre” waar we voor een zeer schappelijke prijs de honger stillen en de dorst lessen. Na het eten is het een perfecte avond voor een wandelingetje. We hopen dat het morgen ook zo blijft want we moeten morgen 81 km en 1031 hoogtemeters verwerken en dat zouden we, als het enigszins kan, liefst droog doen. Het is dan ook nu tijd om de blog af te sluiten zodat we morgen , fris als een hoentje, aan de opdracht kunnen beginnen.
Slaapwel
Goed begonnen...sukses!
Goede start in ieder geval. Veel succes
Goede moed, het blijft zeker droog!!!
Een heel mooie reis gewenst.
Ik lees graag de evaluaties van de champagne.
Goede reis. Af en toe een glaasje Champagne zal deugd doen.